artyuł premium Suplement znaczy uzupełnienie | Promocja zdrowia | | Wychowanie Fizyczne z Edukacją Zdrowotną

Suplement znaczy uzupełnienie

Suplementy diety to produkty odpowiadające na bardzo powszechne dążenie konsumentów do zachowania zdrowia, kondycji i dobrego samopoczucia (tak pożądanego powszechnie wellbeingu, czyli dobrostanu). Temu zjawisku towarzyszą reklamy w mediach informujące o produktach wspomagających zdrowie każdej części naszego ciała – efektywnie i bezpiecznie. Nietrudno się więc domyślić, że wiele z tych reklam operuje przesadą, a produkt o niewątpliwych walorach zdrowotnych ginie w powodzi marketingowego szumu, stając się elementem mody, a nie indywidualnych potrzeb dietetycznych.

KIEDY SIĘGAĆ PO SUPLEMENTY DIETY?

Korzyść, jaką możemy odnieść z ich stosowania, wymaga bycia konsumentem wyedukowanym, świadomie dokonującym wyborów – w sposobie zarówno odżywiania, jak i dbania o swoje zdrowie1.

Sięganie po suplementy diety w wielu wypadkach jest uzasadnione sposobem życia, fizjologią czy warunkami środowiskowymi, a badania naukowe to potwierdzają. Wskazują także na to liczne przykłady:

1. Zbilansowana i zróżnicowana dieta, pełna jarzyn i owoców, powinna zaspokoić zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, a jej kaloryczność nie stwarzać problemów przy odpowiedniej dawce ruchu i aktywności fizycznej. To jednak w dzisiejszej rzeczywistości obraz dość utopijny. Nasza dieta zazwyczaj jest niedostosowana do potrzeb, a przyzwyczajenie do wygód i małej aktywności fizycznej sprawia, że kaloryczność posiłków jest zbyt duża. Konieczność ograniczania kalorii to często również konieczność uzupełniania ważnych składników poprzez suplementację.

2. Starzenie to naturalny proces fizjologiczny, w wyniku którego zachodzą niekorzystne zmiany w funkcjonowaniu organizmu: m.in. obniżona przyswajalność pewnych składników lub niewystarczająca zdolność do ich naturalnego wytwarzania. Racjonalne suplementowanie diety pozwala na spowalnianie procesu starzenia i uzupełnianie niedoborów. Przykłady? Koenzym Q10 pełni ważną funkcję w wytwarzaniu energii komórkowej. Jego niedobór skutkuje obniżoną sprawnością komórek i narządów (np. serca). Koenzym jest wytwarzany przez organizm i u dwudziestolatka ilość koenzymu pokrywa zapotrzebowanie w 100%. Z wiekiem ta zdolność maleje i wskazane jest stosowanie preparatów z koenzymem`Q10. Dodatkowym ważnym wskazaniem do suplementacji koenzymem Q10 jest terapia statynami, dość powszechna szczególnie u osób starszych.

3. Przy zwiększonym wysiłku fizycznym potrzebna jest zwiększona podaż antyoksydantów niwelujących efekt stresu oksydacyjnego (nadmiaru różnych reaktywnych form tlenu). Witaminy A, C, E czy bioflawonoidy zawarte w tabletce suplementu diety są w tej sytuacji właściwym wyborem.

4. U osób pijących duże ilości kawy, spożywających alkohol, palących papierosy wzrasta zapotrzebowanie na magnez. Suplementowanie diety magnezem może być pomocne w likwidowaniu nieprzyjemnych objawów niedoboru, takich jak skurcze mięśni, migrena, nadpobudliwość nerwowa.

5. Większość ludzi w naszym klimacie cierpi na niedobory witaminy D3, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia problemów neurologicznych, większej skłonności do infekcji, chorób autoimmunologicznych, nadciśnienia i innych problemów naczyniowo-sercowych. Prawidłowe zaopatrzenie organizmu w witaminę D to zapewnienie odpowiedniego działania szeregu kluczowych mechanizmów. Ani synteza skórna (z powodu m.in. stosowania kremów z filtrami przeciwsłonecznymi), ani dieta nie zapewniają odpowiedniej podaży tego składnika, a więc w wielu wypadkach kluczowe staje się dostarczanie witaminy D w formie suplementu lub nawet leku (pod kontrolą lekarza).

6. Niektóre składniki odżywcze mają udowodniony wpływ na płodność. U kobiet planujących ciążę szczególne znaczenie ma suplementowanie diety żelazem, kwasem foliowym czy argininą, a zapobieganie niedoborom witaminy B12 i jej suplementacja ważne jest dla ochrony przed wczesnymi poronieniami. U mężczyzn jakość nasienia uzależniona jest od właściwego poziomu cynku, selenu, kwasu foliowego i karnityny. Wyższe spożycie kwasów omega-3 wiąże się z większym stężeniem i ruchliwością plemników.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Czynniki ryzyka występowania chorób serca

Porady pochodzą z książki Vesanto Melina, Brenda Davis, Zostać wegetarianinem. Pełen zestaw porad dla osób pragnących przejść na zdrową, wegetariańską dietę. Gdańsk 2013.
Choroby układu krążenia rzadko są wynikiem jednej ułomności czy pecha. Najczęściej wiele czynników łącznie sprawia, że ktoś... Czytaj więcej

Alergie w okresie wiosenno-letnim

Alergia określana jest jako reakcja organizmu na oddziaływanie różnych obcych substancji, zwanych alergenami.

Alergia jest odmienną reakcją immunologiczną, w wyniku której dochodzi do wytworzenia przeciwciał klasy IgE. Całość zjawiska jest defektem genetycznym. Jednakże wpływ środowiska... Czytaj więcej